Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan
1977’de Eskişehir’de doğmuş ve ilköğrenimini Eskişehir’de tamamlamıştır. 1995’te Bursa Sağlık Meslek Lisesi’nden dereceyle mezun olmuş ve dört yıl süreyle Sağlık Bakanlığı bünyesinde ebe ve hemşire olarak görev yapmıştır. Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı’ndan her biri dereceyle 1999’da lisans, 2002’de yüksek lisans ve 2007’de doktora derecelerini almıştır. 2007’de yardımcı doçent, 2014’te doçent, 2020’de ise profesör unvanını almıştır. Halen, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans eğitimine devam etmektedir.
1999-2007 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalışmış, 2007-2011 yılları arasında aynı bölümde Bölüm Başkan Yardımcılığı görevi yapmıştır. 2014-2018 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi Müdür Yardımcılığı ve Müdür Vekilliği görevlerini yürütmüştür. Erasmus öğretim elemanı değişimi kapsamında University of Cologne’de bulunmuş, 2018-2019 yılları arasında University of North Carolina’da (UNC), Frank Porter Graham Child Development Institute’da misafir araştırmacı olarak görev yapmıştır. 2021’de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nde çalışmaya başlayan Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan, 2021’den bu yana Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, Ocak 2024’ten bu yana ise Eğitim Fakültesi dekanlığı görevini yürütmektedir. Anadolu Üniversitesi’nde kalite komisyon üyeliği, eğitim komisyonu üyeliği ve araştırma yöntemleri komisyon üyeliği görevlerini yürütmüştür. Uygulamalı Eğitimde İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Sosyal ve Beşerî Bilimler İnsan Araştırmaları Etik Kurulu, Bilim, Kültür ve Sanat Dergisi Yayın Kurulu ile Engelli Öğrenci Birimi Yönetim Kurulu’nda yerine getirdiği görevlerinin yanı sıra fakülte kurulu, ödül komisyonu ve son soruşturma kurulu gibi kurullarda da kurul üyelikleri yapmaktadır.
Beş doktora ve yedi yüksek lisans tezi ile beş tezsiz yüksek lisans projesine danışmanlık yapmış olan Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan’ın ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 50’nin üzerinde makalesi, üç kitabı, bir kitap editörlüğü, bir kitap çevirisi editörlüğü, iki uluslararası kitap bölümü, 40’tan fazla ulusal kitap bölümü ile ulusal ve uluslararası konferanslarda sunulan 100’e yakın bildirisi ile çeşitli konularda yayımlanmış araştırma raporları bulunmaktadır. Yurt dışındaki üniversitelerin lisansüstü programlarında da danışmanlık yapmaktadır. TÜBİTAK 1000, 1001 ve 3501 projelerinin yanı sıra kamu kurumları ile üniversiteler tarafından desteklenen bilimsel araştırma projelerinde yürütücülük ve araştırmacılık yapmıştır. Uluslararası üç dergide editörlük ve yardımcı editörlük görevleri yürüten Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan’ın, aralarında SSCI endekslerinde taranan ve Q1 sınıfı dergilerin de yer aldığı ulusal ve uluslararası çok sayıda dergiye hakemlik yapmaktadır.
Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan’ın, proje yarışmalarında biri ikincilik, ikisi mansiyon olmak üzere üç proje yarışması ödülü, beş makale performans ödülü, AR-GE ve İnovasyonda Kadın Zirvesi 2020 Ödülü ve 2021 Yılı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilim Ödülü bulunmaktadır. Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan, “Say me, good job! Bana aferin de!” isimli podcast projesiyle, “The Society for the Advancement of Behavior Analysis (2020)” tarafından verilen 2021 yılı Uluslararası Gelişim Hibesi’ni almaya hak kazanan ilk Türk araştırmacı olmuştur. Yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 1001 120K852 numaralı ve “Zihinsel Yetersizliği Olan Çocuklar ve Gençler İçin Kanıta-Dayalı Uygulamalar: Saptanması ve Uygulanması” isimli projesi kapsamında yürütülen doktora tezi ise “The 2024 B. F. Skinner Foundation Research Award for Students in Europe” ödülünü almıştır.
Uzmanlık alanıyla ilgili ve aralarında Tohum Otizm Vakfı, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE), Türkiye SMA Vakfı ve Çağdaş Drama Derneği’nin de bulunduğu önemli sayıda sivil toplum kuruluşuyla ve yerel yönetimle iş birliği içinde çalışmakta, bu kurum ve kuruluşlarda bilim ve/veya danışma kurulu üyeliklerine devam etmektedir.
Evli ve iki kız çocuğu annesidir.